Дієтичне харчування

 

Алергени


Алерген

Джерело небезпечного фактора

Контрольні заходи

Арахіс

Соуси (наприклад, соус сатай), тістечка інші десерти, арахісове борошна і арахісове масло.

1.               Інформація про алергени надається у назві та описі харчового продукту в меню. Важливо оновлювати меню у випадку змін у рецептурі.

2.               Знання персоналу про повод­ження з алергенами.

3.                  Перевірка всіх інгредієнтів у страві, соусах, приправах, для приготу­вання гарніру або заправки до салату. Якщо відсутні докази, що страва не містить алергену, потрібно вважати, що алерген присутній.

4.               Перевірка маркування хар­чових продуктів та інформації від по­стачальника на предмет вмісту алер­генів в інгредієнтах, які використову­ються для приготування страв.

5.                  Уникнення перехресного заб­руднення. Прибирання робочих повер­хонь та обладнання, миття рук персона­лом перед приготуванням страв.

Горіхи

(волоські горіхи, мигдаль, лісовий горіх, бразильський горіх, фісташки, кеш'ю, горіхи пекан, горіх макадамія та киндаль)

Соуси, десерти, крекери, хліб і морозиво, горіхове масло, праліне, мелений мигдаль.

Молоко

Молоко, йогурт, сметана, сир, масло та інші молочні продукти, отримані з молока корів, овець, кіз.

Страви з молоком, та готові до споживання продукти з вмістом сухого молока або інших молочних інгредієнтів (казеїн, суха молочна сироватка), лактоза.

Яйця

Торти, муси, соуси, макаронні вироби, заправ­ки, що містять майонез (який може містити сире яйце) та страви, змащені яйцем, а також лецитином Е322 (якщо вироблений з яєць). Інколи яйця використовуються у м'ясних про­дуктах.

Риба

Усі види риб

Молюски

Молюски, мідії, ліпариси, устриці, равлики, кальмари, устричний соус.

Ракоподібні

Креветки, омари, норвезькі омари та краби.

Соя

Тофу, соєве борошно, лецитин Е322 (якщо вироблений з сої) та текстурований соєвий білок; морозиво, соуси, десерти, м'ясні продук­ти, вегетаріанські продукти.

Зернові з вмістом глютену

Пшениця (спельта, пшениця Хорасан/Камут), жито, ячмінь та овес, а також харчові продуктів, виготовлені з них. Пшеничне борошно викори­стовується в багатьох харчових продуктах, таких як хліб, макаронні вироби, торти, випічка, м'ясні продукти, а також в деяких досить нети­пових продуктах, таких як бульйонні кубики, соус-гранули, суміші спецій, супи і соуси, за­гущені борошном, харчові продукти, посипані борошном перед приготуванням. Борошно, виготовлене з інших харчових продуктів, таких як кукурудза, рис, просо, нут або гречка, за складом не містить глютену, але в рамках про­цесу помолу може бути забруднене зерновими, що містять глютен.

Зерна кунжуту

Хліб, кунжутне масло (для приготування або в приправах).

Селера (корінь селери)

Інгредієнт в бульйонних кубиках, салатах і супах, або подається як овоч. Селерова сіль використовується як приправа в багатьох харчових продуктах, таких як супи та м'ясні продукти.

Насіння селери використовується як спеція.

Гірчиця

Будь-який харчовий продукт, який походить з гірчичної рослини, включаючи рідку гірчицю, гірчичний порошок, листя, зерна та квіти гірчи­ці, пророслі зерна гірчиці, заправки для салатів, маринади, супи, суміші спецій, м'ясні продук­ти.

Люпин

Хлібо-булочні вироби.

Люпин також присутній в арахісі, отже особи з алергією на арахіс також можуть реагувати на люпин.

Двоокис сірки та сульфіти (у концентрації понад 10 міліграмів на кілограм або 10 міліграмів на літр в розрахун­ку на сумарний обсяг оксиду сірки (SO2), що розраховують­ся для продуктів, які пропону­ються як готові до споживання або відновлені згідно з ін­струкціями виробників)

Діоксид сірки та сульфіти (Е220-Е228) викори­стовуються в якості консервантів у широкому спектрі харчових продуктів, зокрема в м'ясних продуктах, таких як ковбаси, безалкогольні напої, сушені фрукти та овочі. Діоксид сірки також присутній у вині та пиві.

Немає коментарів:

Дописати коментар